Jeste li znali?
Koja čaša ide uz koje vino

Kako biste napravili dobro vino, najvažnije je imati kvalitetno grožđe. A kako bi se ispravno kušalo vino, provjerilo boju, ustanovilo je li bistro ili mutno, odredilo mirise voća, cvijeća ili nečeg trećeg te usnama odredilo teksturu i punoću, najvažnije je imati pravilnu i kvalitetnu čašu.

Grožđe se prilično razlikuje kvalitetom, a ona ovisi o lokalitetu, sastavu zemlje, načinu obrade i drugim parametrima.

Kušanje vina dosta ovisi o čaši, a bistroću i boju vina najjasnije ćemo spoznati ako čaša ima prozirno nebrušeno staklo, tanke stjenke i čašku poput cvijeta tulipana. Izaberete li prikladnu čašu, vino će dati sve od sebe da vas oduševi.

Visina nožice čaše utjecat će na toplinu koju dlan prenosi na vino, uvjetujući različito razvijanje i širenje okusa i mirisa vina. Oblik čaške stvara različite kontakte vina s našim osjetilima – čaša koja se pri vrhu sužava, koncentrira i usmjerava miris, dok otvoren vrh čaše otvara i miris.

Gotovo je nepotrebno i napominjati da vrsta vina određuje čašu.

Šampanjci, bijela i rose vina poslužuju se rashlađeni na određenu temperaturu i ne trpe toplinu dlana te je u tom slučaju najbolji izbor čaša s viskom nožicom.

Crvena i crna vina upravo zbog topline dlana oslobađaju i puštaju svoje arome i mirise i za njih je najbolja čaša s niskom nožicom.

Podijeli:
Prijavite se na newsletter

Prijavite se i budite prvi koji će saznati za popuste i novitete.