Jeste li znali?
Koje vino uz koje jelo?

Iznenadite svoje nepce i proširite iskustvo kušanja vina uz nekoliko savjeta kojih se mi ovdje rado pridržavamo. Sparivanje vina s hranom jedno je od omiljenih aktivnosti istinskih ljubitelja vina, pa tako i nas.

– Kao aperitiv volimo poslužiti suhi pjenušac, šampanjac (francuski slatki), poluslatki pjenušac, bijelo suho i/ili slatko vino, sherry, porto, bermet ili prošek.

– Uz predjela, hladetine i namaze nećete pogriješiti poslužite li bijelo vino ovih karakteristika: suho, polusuho, lagano slatko.

– Jela na bazi ribe također idu uz bijela vina, ona suha i ljupka te pjenušce isto tako suhe.

– Pršut i suhomesnati proizvodi poslužuju se zajedno s rose svijetlim i suhim vinima, ali ni bijelo suho vino nije loš izbor.

– Guste juhe, paštašute, rižota s umakom od riba ili mesnim umakom uglavnom prate bijela suha vina, zatim rose i mlada crna vina.

– Juhe s umakom od riba i kamenice podnose i robusnija vina s višim postotkom alkohola.

– Pržena ili pohana riba, škampi s roštilja, sa ili bez umaka, izvrsni su uz bijelo suho robusno vino.

– Ribe pečene na ražnju i roštilju te rakovi, školjke i kavijar obavezno idu uz jaka bijela i crna vina, suhi bijeli pjenušac ili bijela aromatična vina.

– Uz jaja pripravljena na različite načine ili poslužena s pršutom i sirom, obavezno se poslužuje bijelo suho ili ružičasto vino, a kao mogućnost tu je i crno lagano frizirano vino.

– Specijaliteti poput žaba, puževa ili jegulja zahtijevaju bijelo vino.

– Kada je riječ o mesu, bijelo meso i ono lagano ispečeno na roštilju upotpunjuje se sa crnim suhim i mladim vinom. Ukoliko se radi o tamnom mesu, domaćoj i lovnoj divljači, neizbježna su izrazito puna i jaka, stara robusna vina.

– Velike razlike u odabiru vina donose kombinacije sira s tjesteninama. Tako sirevi s mekanom tjesteninom zahtijevaju rose i crno mlado vino, dok se sirevi s tvrdom tjesteninom, ribani ili uzavreli poslužuju u kombinaciji s crnim starim robusnim vinom.

– Deserti uglavnom idu prema izboru slatkih, likerskih i pjenušavih vina. Ukoliko se radi o voću, bijelo slatko, pjenušac i likerski rose neizbježan su izbor. Uz voće se poslužuju i slatki bermet te likersko crno staro slatko vino.

– Slastice poput kolača i sladoleda idu dobro u kombinaciji sa specijalnim likerskim vinima, polusuhim pjenušcima i aromatičnim slatkim vinima, dok suhe slastice, one bez čokolade, dobro podnose pjenušce starijeg godišta, bijela slatka i poluslatka vina te sherry, porto, suvarak ili prošek.

Podijeli:
Prijavite se na newsletter

Prijavite se i budite prvi koji će saznati za popuste i novitete.