NOVI USPJEH CHEFOVA IZ RESTORANA VINARIJE JOSIĆ

Trofej Chef tradicijske kuhinje pripao je Tomici Đukiću i Damiru Josiću

Gastronomski vodič Gault & Millau Croatia šestu je godinu zaredom birao i ocjenjivao najbolje restorane u Hrvatskoj, a u selekciju za 2023. uključeno je 270 restorana, 100 popularnih mjesta u kojima se poslužuje hrana, 100 vina i, prvi put, 20 maslinovih ulja.
Promocija novog izdanja vodiča, poznata i kao Noć kulinarskih Oskara, najveće je okupljanje gastronomske zajednice u Hrvatskoj, a održano je u 18. travnja u zagrebačkom hotelu Esplanade. Ekskluzivna večera u povodu promocije šestog izdanja ovog vodiča najznačajniji je događaj za profesionalce iz svijeta gastronomije i enologije, a okupila je više od 90 vodećih chefova hrvatskih restorana.

Chef godine, prema izboru gastronomskog vodiča Gault & Millau Croatia, je Marijo Curić, chef dubrovačkog restorana 360. Trofej Veliki chef sutrašnjice osvojila su dva chefa – Saša Began iz restorana Foša, u Zadru, i Aleksandar Grubić, iz restorana Badi, u Lovrečici, mjestu pokraj Umaga. Vrijedna nagrada stigla je i u Slavoniju i Baranju jer je trofej Chef tradicijske kuhinje pripao Tomici Đukiću i Damiru Josiću, chefovima Restorana vinarije Josić, u Zmajevcu. Nenad Kukurin iz restorana Kukuriku, u Kastavu, osvojio je trofej Chefa moderne tradicijske kuhinje. Trofej Mladi talent godine osvojili su Katarina Vrenc, chefica u restoranu Sopal, u Zagrebu, i Mate Sučić, vlasnik i chef Konobe Campanelo, u Mirlović Zagori. Zdravko Kalabrić, jedini hrvatski član udruge World Master Chefs, osvojio je trofej za zasluge u gastronomiji, a zagrebačkom restoranu Noel pripao je trofej za najbolji servis. Samoborska slastičarnica U prolazu osvojila je trofej za najbolji POP lokal. Predstavljeno je i šesto izdanje dvojezičnog međunarodnog gastronomskog vodiča Gault & Millau.

”Veseli nas da, unatoč svim izazovima s kojima se susreće naša gastronomija, raste svijest o njezinom značaju za razvoj turizma i gospodarstva te da neke hrvatske regije ulažu dodatne napore kako bi potaknule svoje ugostitelje i male proizvođače hrane i vina da poboljšaju kvalitetu ponude”, rekla je Ingrid Badurina Danielsson, direktorica hrvatskog Gault & Millaua.