Graševina Superior

Najrasprostranjenija bijela sorta regije Kontinentalna Hrvatska. U većini vinarija Graševina zauzima veliki postotak od ukupne proizvedene količine vina. Vrlo je zahvalna sorta zbog mogućnosti proizvodnje različitih stilova vina, od laganih svježih vina za brzu potrošnju do visokih predikata poput ledenih berbi.

Ovo vino izdvaja se od ostalih Graševina po strogoj selekciji grožđa, te  berbi nakon uobičajenih rokova. U berbu mogu ići samo idealno dozreli ili prezreli grozdovi s najboljih položaja. Ovakvo ubrano grožđe sadrži uobičajeno visoke postotke šećera te su posljedično i vina nešto više alkoholne jakosti uz poneke odlike predikatnih berbi. Razumljivo je da se ovakvim pristupom proizvode vina ograničenih količina. Vino je bogate strukture, snažnog tijela s puno glicerola i  nešto viših alkohola koji se kreću oko 13-13,5 % vol. Boja vina je zlatno-žuta uz zelenkaste nijanse. Arome su voćnog karaktera na marelicu, krušku, breskvu uz neizostavne medne arome. Vino nakon fermentacije u inox posudama kraće vrijeme dozrijeva u bačvama od slavonskoga hrasta zapremine 500 l te ih obično na tržište stavljamo 8-9 mjeseci nakon berbe. Ovo vino može podnijeti duže čuvanje u boci.

Ova jedinstvena Graševina nastala je strogom selekcijom grozdova s naših najboljih vinogradarskih položaja. Redukcija prinosa te prosušivanje grozdova na trsu rezultiralo je vrhunskim vinom s odlikama predikatne berbe. Boja vina je živahna, izražene zelenkaste nijanse, tipična za graševinu. Na nosu je svježa, daje se naslutiti prisutna slatkoća u okusu, kao rezultat prosušivanja grozdova. Miris je bogatih aroma na prezrelo voće, med, cvjetnih nota na kamilicu i bagremov cvijet. Okus je harmoničan, polusladak, sirupast s voćnim završetkom.

Sorta Graševina
Vrsta Polusuho bijelo vino
Alkohol 13 %
Arome Voćnog karaktera na marelicu, krušku, breskvu uz neizostavne medne arome
Temperatura serviranja 10-12°C
Punjenje 0.75 l

Graševina Superior UZ HRANU

Bijela riječna riba, žablji krakovi, izbor tvrdih sireva

SVA VINA